Olen -73 syntynyt kunnallinen perhepäivähoitaja, koulutukseltani olen lastenohjaaja. Olen opiskellut myös perhepäivähoitajan (vanhan) tutkinnon, koulunkäyntiavustajaksi sekä perhetyöntekijäksi. Töitä olen tehnyt päiväkerhossa, päiväkodeissa, ryhmiksissä ja perhepäivähoitajana niin lasten kodeissa kuin omassa kodissanikin. Omia lapsia minulla on kolme: -93, -96 ja 01 -syntyneet pojat. 

 

 

Kasvatusarvoni pohjaa vahvasti lapsilähtöisyyteen. Läheisyys, yksilöllisyys, tasapuolisuus ja yhdessä touhuaminen, niistä päivämme rakentuu.  Meillä ei ole paljon ehdottomia sääntöjä ja niistäkin voimassa olevistakin keskustelemme lasten kanssa, että miksi ja miksi ei. Ei-sanaa enemmän uskon perusteluihin ja yhdessä asian puimiseen. Kukin lapsi on yksilö, jollaisena häntä tulee kunnioittaa ja kasvattaa. 

 

 

Mitä meillä tehdään? Meillä lauletaan ja loruillaan päivittäin, luetaan kirjoja, juostaan, pelataan sekä ulkona että sisällä, piirretään, leikitään. Jos pitäis valita yksi aihealue mihin olen erikoistunut, se olisi kädentaidot. Ainakin kerran viikossa askartelemme suunnitellusti jotain, pienimpiä askarteluja teemme ex-temporena, piirtäminen, värittäminen, muovailu jne tapahtuvat lasten pyynnöstä vaikak päivittäin. Teemme  myös projektitöitä, eli aina ei työ valmistu yhdellä kertaa. Meillä myös leivotaan säännöllisesti -välillä leivotaan kotiinviemisiä, välillä vain välipalasyömistä. Liikunta kuuluu myös monipuolisesti päiviimme. Liikuntaa on sekä ohjatusti että ei-ohjatusti. 

 

Perjantaisin käymme kerhossa, jossa on muitakin perhepäivähoitajia lapsineen.  Siellä lapset saavat leikkiä ja laulaa isommassa ryhmässä.

Minulle on tärkeää, että lasten ääni kuuluu päivissämme. Tästäkin syystä pidämme pari kertaa vuodessa ns. Lasten viikon. Tällöin jokainen hoitolapsi saa vuorollaan olla päivän ykkönen. Syömme hänen valitsemaansa ruokaa, askartelemme mitä hän on valinnut, touhut ja leikit ovat aina tämän päivänsankarin valitsemia. Päivän tähti on aina ykkönen, kun jotain tapahtuu. Muutenkin lapselle on iso asia, että saa välillä valita vaikka päivän lounaan. Päiväunisadun saa jokainen lapsi valita vuorollaan.