Syyskuussa vietettiin kansallista leipäviikkoa. Viikon mittaan söimme erilaisia leipiä ja vertailimme niiden makuja. Ensimmäisenä päivänä juttelimme mistä leipä tulee, mten se on päätynyt kauppaan. Tässä oli hyvänä apuna Ruokatietoyhdistyksen tietopankki aiheesta http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/opettajien-materiaali/varhaiskasvatus/ruuan-reitti-peli .

Lasten mielestä leipä on leivottu, luultavasti kaupan täti on sen leiponut. Ainakin kaupan täti on leivän hyllyyn laittanut. Yksi tosin tiesi, että rekka ne tuo ja rekan ajaja laittaa leivät hyllyyn.

Eräänä päivänä maistelimme kotimaisia viljoja eri muodoissa:

2013-09-11-844-normal.jpg

Miltä viljat maistuivat?

Vehnä (valkoisena jauhona) maistui tosi kuivalle, leivälle ja lumelle.

Ohra (suurimoina) maistui palloille, vähän kovalle eikä yhtään makealle.

Ruis (jauhoina) maistui ruisleivälle ja tummalle.

Kaura (hiutaleina) maistui meidän aamupuurolle ja hyvälle.

 

Tutkimme myös, miltä kotimaiset viljat näyttävät. Ne myös piirrettiin, yksi vilja kerrallaan. Katselimme kuvaa jo edellisenä päivänä, kun viljoja maistelimme ja nyt muisteltiin, että miltäs ne eri viljat näyttivätkään. Vähän luntattiin kuvasta mutta tarkoitus ei ollut kopioida, joten kuvasta ei saanut ottaa mallia :) Kaikissa selkeästi eri viljan tunnunmerkit näkyvissä!

Tässä tyttö 3v:n viljat:IMG_1840-normal.jpg

Tyttä 3,5v:n viljat:IMG_1839-normal.jpg

Poika 3v:n viljat:IMG_1838-normal.jpg

Tyttö 4v:n viljat:

IMG_1837-normal.jpg

 

Mitäs siinä leipätaikinassa sitten on? Jauhoja, puuroa, vettä, mausteita, hiivaa, maitoa, siemeniä ja murusia. Leivottu selkeästi on, sen verran nopeasti ja tarkasi aineksia tuli :)

Viikon lopuksi leivoimme sämpylöitä, joita herkuteltiin välipalalla:

IMG_1237-normal.jpg